Dobroty, které v zimě zahřejí

Věděli jste, že existují potraviny, které zvyšují horkost v těle a naopak takové, které organismus ochlazují? Správně zvolená zimní strava nejen zahřeje, ale i zmírní touhu po sacharidech a dodá potřebnou tělesnou energii. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami.

Mezi zahřívací potraviny patří teplé polévky, koření (čím ostřejší, tím lepší), ryby, maso (kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa), sýry, ovoce. Zelenina jako česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest nebo chilli papričky nejen udržuje v organismu teplo, ale také povzbuzuje chuť k jídlu, odstraňuje zácpu a zrychluje metabolismus. Zeleninu vždy uvařte v páře, lehce osmažte nebo pečte. Také rýže, ovesná kaše, vejce, máslo a sůl mají zahřívací charakter. Z nápojů můžete zkusit kávu, černý a zázvorový čaj a také červené víno. 

 

Tříchodové zimní menu

1. polévka
Krémovou batátovou polévku s čočkou od Kitchenette můžete ochutnat ve dvou verzích. Ta klasická vás zahřeje vařenou zeleninou, v té exotické je navíc ještě zázvor, skořice, kardamon a kokosové mléko. 

 

 

2. hlavní chod
Pečená vepřová kýta v pepřové krustě s cibulovým čatným od Smooth Cooking je ideálním zimním pokrmem. Kdy jindy máte chuť na pořádný kus pečeného masa? Pepřová krusta a vývar vás nádherně prohřejou. Kombinujte klasicky s bramborovou kaší nebo s růžičkovou kapustou. 

 

3. dezert
Vláčný perník od Na skok v kuchyni kombinuje kakao, švestkové povidla a perníkové koření pro krásně vláčnou strukturu a neodolatelnou vůni. Ten zahřeje nejen na těle, ale i na srdci!