Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3
Galetka
Galetka je palačinkový ráj a nejlepší pirátská jídelní loď zároveň. V roce 2012 se vrátili z přímořské Bretaně, aby vám představili voňavé a křupavé galetky, plněné palačinky z pohankového těsta.
Příběh Galetky se začal psát ještě o něco dřív. Andrea Ernyei se po letech strávených na cestách vrátila do Prahy, společně se svým francouzským manželem. Její vášeň pro francouzskou kuchyni se zrodila právě v Bretani, v drsném kraji plném legend, lemovaném studeným a divokým Atlantikem a prostými kamennými domky. A také kraji pověstným svými pohankovými galettes, nejlepšími palačinkami na světě. Jednoho dne, když Andrea seděla se svou sestrou Petrou Ernyei, úspěšnou jazzovou zpěvačkou a muzikantkou, v jejich rodné vile v Podolí, přišla řeč na palačinky. Andrea vyprávěla Petře o voňavé pohankové placce, jejíž chuť vyvolává ve spojení s máslem, rozpečeným sýrem a šunkou v ústech mořskou bouři. Placce, kterou nikde v Praze neobjevila. A tak se začal postupně rodit plán.
O pár měsíců později obě sestry vyrazily do Bretaně, kde se v místní kamenné creperii nedaleko od města Brest učily připravovat pravé galettes i sladké crepes. Dáma, která je tomuto umu zasvěcovala, je každý den překvapovala svým šarmem, decentně nalíčeným obličejem, vosím pasem, lodičkami s podpatky, slabostí pro dobrou kávu a lehkostí, s jakou své kulinářské skvosty připravovala. Když se naučily, co potřebovaly, odjely obě sestry zase zpět do Prahy a kousek Bretaně si vzaly s sebou.
Dnes Galetka hladí chuťové buňky návštěvníků farmářských trhů a festivalů, připravuje neotřelé palačinkové cateringy pro firemní akce, svatby či dětské oslavy a průběžně upravuje svou nabídku podle sezónních surovin i nálady.