Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3
Jak se peče chléb Šumava?
V pekárně La Petite France se dělá nejchutnější prémiové pečivo v duchu francouzské tradice. Dva majitele Jana Ivanca a Filipa Nyklíčka, obdivovatele francouzské gastronomie, fascinuje toto řemeslo už od roku 2004. Začali čerpat zkušenosti od místních mistrů pekařů a stavět první stánky na farmářských trzích. Na Jiřáku můžete La Petite France potkat od středy až do soboty.
To, že i ve francouzské pekárně může vzniknout prvotřídní chléb Šumava, se můžete přesvědčit v našem fotoreportu a také na vlastní chuťové buňky každý týden na Jiřáku!
Postup:
1. Mouka, voda, sůl a kmín. Nic víc není potřeba. Teda, bude to chtít čas, trpělivost a pár nepovedených bochníků. Ale s přibývajícími zkušenostmi se chuť i vizuální stránka budou zlepšovat!
2. Asi 12–16 hodin před pečením je potřeba připravit si rozkvas — tedy smíchat žitný kvas, žitnou mouku a vodu.
3. Do mísy přidejte žitný kvas, pšeničnou chlebovou mouku, vodu a sůl. Smíchejte v robotu, přeložte do mísy a nechte kynout 60 minut.
4. Na pomoučené pracovní desce z těsta vytvarujte bochník. Vložte do ošatky posypané chlebovou moukou, uzavřete do sáčku a nechte kynout další 2–3 hodiny.
5. Rozehřejte si troubu na 230 °C a připravte do ní plech na pečení. Jakmile je plech předehřátý, vyklopte na něj těsto a stěny trouby postříkejte vodou z rozprašovače. Troubu ihned zavřete. Když se voda odpaří, postup ještě nejméně jednou zopakujte.
6. Pečte na maximální teplotě, zhruba po 20 minutách snižte na 210 °C a dopečte dalších 20 až 30 minut. Hotový chléb snadno poznáte i podle barvy kůrky. Nechte úplně vychladnout a poté...dobrou chuť!
Jednoduchý videonávod podle pana Cuketky najdete zde.