Jaké sezónní potraviny nabízí únor?

Jednou z výhod nakupování na Jiřáku je zaručená čerstvost a sezónnost potravin. Sezónní potraviny jsou mnohem chutnější a kvalitnější než uměle dozrávané plodiny a naše tělo je na ně v tomto období už pár tisíc let zvyklé. Jejich cena bývá přijatelnější. A jsou také většinou tím, na co máme v daném období chuť. V létě na ovoce, zeleninu a lehká jídla z nich připravené. V zimě na hutné polévky a omáčky, které tělo krásně prohřejí.

Únor je jeden z nejchudších měsíců, co se čerstvých surovin týče. Zima je v plném proudu a zásoby z letních a podzimních měsíců pomalu dochází. Na trhu najdete hlavně: 
růžičkovou kapustu
řeřichu
ředkvičky
černý kořen
pórek
tuřín
brambory a sladké brambory
jablka
jedlé kaštany


Z masa nejčastěji narazíte na vepřové, různé druhy klobás, salámů a uzené. Drůbeže bývá v únoru méně, ale možná natrefíte na kachnu, perličku či krůtí maso. Čerstvou zvěřinu však nehledejte vůbec, všechny druhy divoké zvěře jsou v únoru chráněny. V lese lze nasbírat hlívu ústřičnou či lanýže. Všechny tyto potraviny obsahují vitamíny, které naše tělo v zimě potřebuje.

Co si je upravit do chutného zimního pokrmu?

Krůtí roláda se šalvějí, brambory a růžičkovou kapustou od pana Cuketky
Krůtí maso si skvěle rozumí s čerstvými bylinkami jako je šalvěj, estragon či oregano. Pečené maso po nich nádherně voní po celé kuchyni a láká k nedělnímu obědu. Jako přílohu zvolte vařené brambory a růžičkovou kapustu.