Trhy na Jiřáku

Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3

středa – pátek
8:00 – 18:00
sobota
8:00 – 14:00
03/05/2018

Chřestová sezóna

Přibližně od poloviny dubna do konce června nastává čas, kdy si u nás na Jiřáku můžete koupit nezaměnitelný čerstvý chřest. A protože je jeho sezóna krátká, dopřejte si ho tak často, jak jen to jde. Jeho úprava není složitá, stačí dodržovat pár základních pravidel.

Zelený chřest
Začneme tou jednodušší verzí... :-) Čerstvý zelený chřest totiž nemusíme loupat, stačí jen odlomit konce a omýt. Vaříme ve slané vodě pouze 3 – 4 minuty, nejlépe svázaný do otýpku ve vyšším hrnci. Voda by měla sahat jen těsně pod hlavičky, ty totiž změknou pouze v páře a zůstanou krásně křehké. Zelený chřest poté zchladíme v misce s ledovou vodou, zachová si tak svou sytě zelenou barvu. 

Tip: Chřestový quiche s batáty
Janina z Cukrfree vaří jako vždy "low carb", tedy bez mouky, cukru a s co nejmenším obsahem sacharidů. Tento jednoduchý a rychlý quiche je celý ze zeleniny a lahodné krémové omáčky... A nejlepší na tom je, že chřestu do něj můžete přidat, kolik budete chtít! 

Bílý chřest
S bílým chřestem se nadřete o něco víc. Je potřeba ho zkrátit a oloupat, abychom nejedli dřevité výhonky, ale pouze lahodnou měkkou část. Přibližně jednu čtvrtinu spodní části odkrojíme a poté důkladně oloupeme. Začínáme 2 centimetry pod hlavičkou, to je totiž ta nejjemnější část chřestu a neloupe se. Poté začneme s blanšírováním: 2 minuty povaříme výhonky v osolené vodě, ochucené bílým vínem a máslem, a následně je zprudka zchladíme v ledové vodě. Důkladný návod na základní přípravu bílého chřestu si můžete přečíst třeba na blogu Kuchařka pro dceru

Tip: Chřest s holandskou lanýžovou omáčkou
Neexistuje snad větší chřestová klasika, než je holandská omáčka ;-) Kitchenette ji však ozvláštnila kousíčkem lanýžového másla, které svou výraznou chutí tuto kombinaci skvěle dotváří. Přidejte ještě dvě ztracená vejce a perfektní jarní víkendový brunch může začít! 

Všechny potřebné suroviny si jako vždy nakupte od středy do soboty na Jiřáku. Pak už vám nic nebude stát v cestě vychutnat si skvělé jarní dobroty.