Trhy na Jiřáku

Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3

středa - čtvrtek - pátek
8 – 18 h
sobota
8 – 14 h
29/03/2018

Jak se peče croissant?

V předchozím článku jsme začali odhalovat tajemství La Petite France, tradiční francouzské pekárny, které produkty můžete najít od středy až do soboty na Jiřáku. Dneska se podíváme na jejich vlajkovou loď, poznávácí znamení a absolutní bestseller: máslový croissant.

Upéct ho není vůbec náročné, jen časově trochu zdlouhavé. Těsto se totiž musí několikrát rozválet a chladit až 10 hodin! Samotné pečení je pak hotové za 20 minut. Ideální je proto udělat si větší množství těsta najednou a dát si část do mrazáku. Poté už jen vytáhnete, vytvarujete a můžete péct. 

Co dělá máslový croissant tak skvělým? Je to právě máslo, které se musí položit na těsto a několikrát do něj zapracovat. Jedině tak budou croissanty uvnitř vláčné a na povrchu krásně křupavé. 

1. Smíchejte mléko, třtinový cukr, droždí, hladkou mouku a mořskou sůl a pomocí kuchyňského robotu vypracujte těsto. Nechte ho asi na hodinu zchladit v lednici. 

2. Těsto vyválejte a položte na něj máslo, rovněž vyválené na plát tlustý asi 3-4 cm. Zabalte máslo do obálky z těsta, oprašte trochou mouky a znovu rozválejte. Přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte chladit další hodinu. 

3. Po dalším rozválení a chlazení nechte těsto chladit alespoň 6-8 hodin před finálním tvarováním. Z hotového těsta pak vyválejte tenký plát a rozdělte na trojúhelníky jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Nechte vykynout v teplém prostředí asi 1,5 - 2 hodiny.

 

 

4. Potřete vajíčkem a pečte na 200 °C v horkovzdušné troubě asi 20 minut. Barva vám napoví, zda-li jsou croissanty už hotové. Pak nechte na chvilku vychladnout a podávejte ještě teplé. Dobrou chuť!