Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3
Originální pochoutky z ovoce, které si můžete udělat nejen v létě!
Je srpen a najednou máme plnou lednici ovoce... Broskve, melouny, švestky, pomalu začínají zrát hrušky a jablka. Kromě koláčů a marmelád existují i jiné způsoby, jak všechny tyto chutné a slaďounké plody zpracovat. Poradíme vám, jak na to!
1. Crumble aneb česky 'krambl'
Pro tento recept je vhodné použít jakékoliv ovoce, avšak nejvíce si pochutnáte na švestkové a jablečné verzi. Omyjte a nakrájejte plody na vetší kousky a zasypte je třtinovým cukrem. Připravte si drobenku podle Pěkně vypečeného blogu a pečte asi 35 minut na 180 stupňů. Tento koláč bez těsta je lehký a osvěžující, takže po jeho konzumaci nemusíte mít špatné svědomí :-)
2. Panna cotta
Oblíbenou panna cottu připravíte během několika málo minut a ozdobit ji můžete ovocem, které máte zrovna v lednici. S receptem z Kuchařky pro dceru budete za hvězdu u nedělního obědu mezi dětmi i dospělými.
3. Mražené ovoce
Když už ovoce nemáte ani kde doma uskladnit, omyjte ho, nakrájejte a strčte do mrazáku. Správně zmrazené ovoce si zachová většinu vitamínu C, vůni a chuť. Ovoce mrazíme třemi způsoby: nasucho, s cukrem nebo zalité cukerným nálevem. Jednoduše ho pak v zimě použijete na přípravu ovesných kaší, zmrzlinových pohárů nebo dortů s ovocem.
4. Veselé ovoce
Stačí vám jeden litr rumu nebo vodky, čerstvé a zralé ovoce, zasypané cukrem. Můžete nechat uležet pár týdnů či měsíců a v chladných měsících pak používat jako ozdobu pudingů a zákusků. Likér je samozřejmě také vynikající!
Přijďte si udělat zásoby ovoce už tento týden od středy do soboty na Trhy na Jiřáku!