Trhy na Jiřáku

Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3

středa – pátek
8:00 – 18:00
sobota
8:00 – 14:00
05/06/2018

Pro co si v červnu dojít na Jiřák?

Červen je tady! Konečně měsíc, ve kterém se od stánku s ovocem a zeleninou ani nehneme. Nabízí totiž přesně ty plodiny, na které se těšíme celý rok. Kdo by si nepochutnal na třešních, hrášku, rebarborovém koláči či bezinkové limonádě? Připravili jsme si pro vás pár tipů, jak si právě tyto dobrůtky co nejvíce užít.

Třešně
Pokud jste je všechny nesnědli čerstvé, můžete je využít a upravit na nekonečné množství způsobů. Třešňové palačinky, třešňový závin, třešňový cheesecake, třešňová marmeláda, třešňová zavařenina. A kdo by teprve odolal kombinaci třešní a čokolády! Lucka na svém Pěkně vypečeném blogu vymyslela slaďoučký čokoládový koláč s třešněmi, vyzkoušejte ho.

Rebarbora
Na tuto dobrotu si musíme pospíšit. Období, kdy se dá sklízet, je totiž velmi krátké - podle rčení jen do svatého Jana. Potom už obsahuje příliš mnoho kyseliny, která zatěžuje ledviny. Když začneme mluvit o receptech s rebarborou, všem se nám okamžitě vybaví rebarborový koláč. Ale můžete si ji připravit i na jednodušší způsob - třeba crumble s rebarborou a jahodami, jako to udělala Jana z Kuchařky pro dceru. 

Hrášek 
Věděli jste, že hrách je luštěnina, ale zelený hrášek je svým složením považován za zeleninu? Jedná se totiž o nezralý plod plný vitamínu C, betakarotenu a vitamínů skupiny B. Snězte ho do sytosti teď a zbytek si zamrazte na pozdější zpracování, abyste ho mohli používat do receptů po celý rok. Šárka z blogu Dolce Vita dělá skvělé letní těstoviny s hráškem, ricottou a salámem mortadela, které máte hotové za chviličku a snědené ještě rychleji.

Bezový květ
Umíte si představit léto bez bezinkového sirupu? Je to absolutní evergreen a s chlazenou minerální vodou se dá pít od června až do srpna. Teda, pokud vám tak dlouho vydrží... Zkuste letos zdravější variantu a cukr nahraďte třeba rýžovým sirupem, jako to udělala Marika z Kitchen story. Na zdraví! 

Nezapomeňte si jako vždycky všechny suroviny nakoupit na Jiřáku, každý týden od středy až do soboty.